Nieuw toegevoegd:

Bekijk 3 verschillen tussen echtscheiding en scheiding van tafel en bed

Verhuizing is geen scheiding van tafel en bed

Als je getrouwd bent en een van beiden verlaat het huis, dan ben je niet gescheiden van tafel en bed. Gescheiden zijn van tafel en bed heeft is een juridische situatie die gekozen kan worden in plaats van een normale scheiding. Echtscheiding is wel een definitieve situatie.

Er is reuze veel verwarring tussen de begrippen echtscheiding en scheiding tafel en bed. Veel mensen denken dat dit het zelfde is.

Bij de Echtscheidingswinkel komt een vraag hierover bijna dagelijks voor. Meestal wordt deze vraag gesteld als er nog getwijfeld wordt over de keuze om te gaan scheiden. Bekijk hier wat het verschil is met een gewone echtscheiding.

Ben ik na verhuizing gescheiden van tafel en bed?

Nee. Als je niet meer samenwoont, dan ben je nog steeds getrouwd en ben je niet gescheiden van tafel en bed. In de wet is niet de verplichting opgenomen om samen te wonen als je getrouwd bent. Een scheiding van tafel en bed kan wel in de volksmond zo genoemd worden, maar juridisch gezien ben je nog steeds getrouwd als je niet meer samen in een huis woont. Als een van beiden vertrekt, heeft dit meestal wel fiscale gevolgen.

Dit zijn enkele verschillen tussen scheiden van tafel en bed en een ‘gewone’ scheiding:Featured image

  1. Het huwelijk blijft bestaan bij scheiden van tafel en bed
    Bij een scheiding van tafel en bed blijf je nog officieel getrouwd. Ben je gescheiden, dan ben je echt van elkaar af.
  2. Na echtscheiding kan je opnieuw trouwen
    Bij een echtscheiding is het mogelijk om met een nieuwe partner te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Bent je gescheiden van tafel en bed? Dan kan dit niet, aangezien je officieel nog bent getrouwd. Het is wel mogelijk om na een scheiding van tafel en bed weer een echtscheiding aan te vragen.
  3. Pensioen opbouw loopt door na scheiden van tafel en bed
    Bij een scheiding van tafel en bed gaat de opbouw van nabestaandenpensioen gewoon door. Mocht je partner overlijden dan heb je nog recht op een uitkering van het pensioenfonds van je partner. De opbouw van dit bedrag loopt door na de scheiding van tafel en bed. Bij een echtscheiding is dit niet altijd het geval. Vaak worden bij de echtscheiding afspraken gemaakt over het nabestaanden pensioen. Meestal stopt de opbouw van dit bedrag op het moment van echtscheiding.

Wat is de beste keuze?

Scheiden van tafel en bed kan je het beste kiezen, als je vanuit religieuze redenen niet mag scheiden, maar wel uit elkaar wenst te gaan. In de meeste andere gevallen is het aan te raden om getrouwd te blijven en na te denken over wat je op de lange termijn wenst. Als er nog twijfel is om te scheiden, dan is het advies om eerst nog relatie bemiddeling te proberen. Scheiden kan altijd nog daarna.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: