Nieuw toegevoegd:

Verwarring is kostbaar: 4 verschillen tussen geregistreerd en fiscaal partnerschap

Bekijk de gevolgen

Verwarring kan kostbaar zijn! Lees hier over de 4 verschillen tussen geregistreerd en fiscaal partnerschap.

De begrippen fiscaal partnerschap en geregistreerd partnerschap worden in de praktijk geregeld door elkaar gebruikt. Deze begrippen hebben echter niets met elkaar te maken. Er zijn een aantal grote verschillen tussen deze twee vormen van partnerschap. Wat zijn precies deze verschillen?

 1. Hoe verkrijg je het?
  Het eerste verschil is dat een geregistreerd partnerschap wordt aangegaan bij de gemeente. Het is een soort van huwelijk, maar dan wordt het anders genoemd. Een fiscaal partnerschap is geen vorm van huwelijk maar heeft te maken met belastingen.
 2. Samenvoeging goederen, schulden en vermogen
  Als tweede verschil geldt dat bij een geregistreerd partnerschap in principe alle goederen en schulden van beiden samen zijn. Dit kan alleen anders zijn als er partnerschapsvoorwaarden zijn opgesteld bij de notaris. Het samen aangifte doen bij de belastingdienst kan fiscale voordelen opleveren.
 3. Vaderschap
  Een derde verschil is dat de man bij een geregistreerd partnerschap automatisch de vader van het kind wordt en gezag heeft. Dit houdt in dat de ouders samen belangrijke beslissingen nemen over het kind. Bij fiscaal partners is dit niet het geval en heeft het krijgen van kinderen geen gevolgen.
 4. Beëindigen en de gevolgen
  Een vierde verschil betreft wijze van beëindigen en de gevolgen daarvan. Een geregistreerd partnerschap moet je ontbinden via de rechtbank als er kinderen zijn of via notaris of advocaat als er geen kinderen zijn geboren. Fiscaal partnerschap eindigt als je samen geen belastingaangifte meer hoeft te doen omdat je bijvoorbeeld gescheiden bent of het geregistreerd partnerschap is ontbonden.shutterstock_277536716 (1)

Verwarring kan kostbaar zijn

Als beiden er bijvoorbeeld onterecht er van uit gaan dat er sprake is van een geregistreerd partnerschap, dan kan het tot gevolg hebben dan het vermogen dat wordt opgebouwd niet gezamenlijk is. Een van beiden zal daarmee worden benadeeld. Als in dit voorbeeld uit de samenleving ook een kind wordt geboren, dan heeft de vader nog geen zeggenschap over het kind. De moeder kan dan verhuizen met het kind, zonder toestemming van de vader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: