Nieuw toegevoegd:

Einde partneralimentatie in zicht?

Er is een wetsvoorstel ingediend voor de verlaging en verkorting van de partneralimentatie. Dit kan grote gevolgen hebben voor nieuwe stellen die gaan scheiden. De oude regelingen over partneralimentatie blijven van kracht.

De partneralimentatie gaat mogelijk omlaag, doordat de inflatie correctie wordt afgeschaft. Ook zal mogelijk de duur van de partneralimentatie worden gehalveerd en ook nog eens beperkt tot vijf jaar, in plaats van twaalf jaar. De VVD, PvdA en D66 hebben daarvoor een wetsvoorstel ingediend bij de Raad van State. Lees hier meer over de hoogte en duur van partneralimentatie.

Achterhaald stelsel
De initiatiefnemers van de wet, vinden het huidige alimentatie stelsel achterhaald. Immers hebben steeds meer beide partners eigen inkomsten en wordt ook de zorg voor kinderen steeds vaker samen gedeeld.

Featured image

Run op snel scheiden
Als dit voorstel wet wordt, is er te verwachten dat er voor sommigen een run komt om de scheiding zo snel mogelijk af te ronden. Tenminste, als het gaat om het belang van de alimentatie gerechtigden. Immers worden de oude aanspraken op partneralimentatie niet herzien als deze echtscheiding plaatsvonden voordat deze wet geldig wordt. De huidige regeling conform de TREMA normen zal mogelijk aanpassing behoeven.

Run op langzaam scheiden
De alimentatie betalers zullen met dit nieuws in het vooruitzicht, juist geen haast maken met de scheiding. Al geruim tijd ontvangen wij telefoontjes met vragen hierover. Vanuit de betaler gezien, is er alle reden om rustig te wachten op het moment dat de wet definitief is.

Helemaal geen partneralimentatie
Ook is het voorstel om helemaal geen aanspraak op partneralimentatie toe te kennen, als het huwelijk korter was dan drie jaar. De mate van lotsverbondenheid wordt als beperkt gezien, als het huwelijk slechts kort heeft geduurd. Overigens wordt er hier wel aan voorbij gegaan aan het feit dat velen eerst langdurig samenwonen en pas daarna trouwen.

Uitzonderingen
De nog aan te nemen wet, maakt wel uitzonderingen voor de partners die:

  • kinderen hebben die jonger zijn dan twaalf jaar
  • langer zijn getrouwd dan vijftien jaar en binnen tien jaar in de AOW gaan

2 Comments on Einde partneralimentatie in zicht?

  1. Johan deventer // 22 juni 2016 om 21:04 // Beantwoorden

    Kan iemand mij vertellen wat de status is van dit wetsvoorstel? Wanneer wordt het voorstel behandeld?

    Johan

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: